

På trods af den almindelige opfattelse af, at danske par lever i harmoniske og varige ægteskabsforhold, viser statistikkerne, at ca. halvdelen af alle ægteskaber i Danmark ender med skilsmisse. For de fleste mennesker kan det være stressende og overvældende at søge om skilsmisse på grund af det komplicerede papirarbejde, der kræves, og den følelsesmæssige byrde, der er forbundet med det. Det er sjældent at en skilsmisse er en glædelig begivenhed, og der er derfor ofte forbundet en masse følelser, som for eksempel sorg eller vemodighed, som kan være til hindring for, at det bliver en hurtig og gnidningsfri affære. Ikke desto mindre, så er der nogle ting man skal igennem, som man ikke kan komme uden om. I denne skilsmisse guide, får du svar på nogle af de vigtigste spørgsmål, som du skal sørge for at tage stilling til.
Sådan tager I de første skridt
Det første skridt i forbindelse med en skilsmisseansøgning er at fastlægge grundene – og der er to: separation efter fælles overenskomst eller juridisk uarbejdsdygtighed. I nogle tilfælde, hvis begge parter er enige om opløsningen af deres ægteskab og ikke er uenige om fordelingen af aktiver eller ansvar, kan der arrangeres en ikke-retlig separation via en advokat. Hvis spørgsmålene fortsat ikke er løst, vil det være nødvendigt med en officiel retsmøde med en dommer, der rådfører på grundlag af beviser. Det anbefales desuden at konsultere en advokat med speciale i familieret, da han/hun kan give den rette vejledning.
Hvad gør I bagefter?
Som skilsmissepar er det vigtigste at vise respekt for hinanden og holde kommunikationen åben. Selv om det kan være svært, bør par forsøge at løse eventuelle problemer på en fredelig måde uden at involvere børn eller eksterne parter så vidt muligt. En måde at gøre dette på kan være at udarbejde en forældreplan, som begge parter er enige om. Denne aftale vil så give vejledning om, hvordan det fraskilte par vil interagere med hinanden og deres børn fremover. Desuden bør parrene undgå at fremsætte nedsættende bemærkninger om hinanden foran deres børn, selv om de har sårede følelser eller er vrede på den anden. Ved at gøre dette kan man forhindre, at konflikten eskalerer og skader forholdet mellem ægtefællerne og deres børn yderligere. Selvom i som forældre kan være sur på hinanden, er det vigtigt at det aldrig kommer til at gå ud over børnene. Det kan skabe varige skader i dem, som i begge vil fortryde resten af jeres liv.